nilay patalia architects
office image

refurbishment of rj farmhouse
bagalur, tamilnadu, india

 

the old farmhouse was built in 1998 with exposed brickwork and mangalore tile roof. one of the main requirements was to change the central courtyard which had mangalore tile roof facing inwards. the sloping roof of the existing garage was to be changed and converted into an outdoor bedroom as well as the dining area was to be extended into the other courtyard. the remaining structure was to be kept intact along with their existing fenestrations and sloping roofs.

 

the refurbishment is done in strikingly different materials from the existing one so as to merge the addition with the old structure and at the same time create its own identity. a single roof of polycarbonate sheet supported by steel members covers the whole front area including the central court and the garage room. since the existing areas surrounding the central court had roofs sloping inwards, exposed rcc gutter is added on all sides to take the water out and the roof is taken floating above that. a similar type of polycarbonate roof extends the dining area into the other courtyard. the entire new glazing is done with aluminium sections. the top part of glazing has mesh in order to continuously circulate the air and reduce the heat inside due to the use of polycarbonate sheet.

 

total built-up area: 490.4 sq.m
refurbishment area: 259.32 sq.m
year of completion: 2008
landscape architect: inde-design
civil contractor: ravindra & co.

 

photographs: nilay patalia